Chorvatsko Istrie

14.07.2011 09:50

Istrie je největším poloostrovem na Jadranu a jeho celková plocha je 3 160 km2. Geograficky se dělí na Bílou Istrii, která zahrnuje pohoří Učka a pohoří Čičarija. Je převážně vápencové, proto označení Bílé. Dále na Šedou Istrii, což je klín mezi Labinem, mysem Savudarija a Terstem, a ta je tvořena převážně šedou, jílovitou horninou, a na konec na Červenou Istrii, která se rozkládá jižně od linie Labin a mys Savudarija a je tvořena úrodnou půdou zvanou červenice.

Západní pobřeží Istrijského poloostrova je turisty nejvíce navštěvovanou částí chorvatského pobřeží. Letoviska mají většinou vlastní obchodní síť a disponují nejrůznějšími kulturními a sportovními zařízeními a pestrou nabídkou služeb. Navzájem jsou spojena autobusovými linkami, k výletům podél pobřeží a na ostrovy je možné využít trajektů a taxi člunů, které vyplouvají z každého většího přístavu. V posledních letech zde vyrůstají další nová turistická střediska, která v podstatě navazují jedno na druhé. Největší množství letovisek je soustředěno na západním pobřeží - jsou to například Poreč, Umag, Vrsar, Rovinj a Pula, která je zároveň ekonomickým centrem Istrie.

Na Istrii najdete malebné zátoky, které jsou většinou zalesněné, uměle upravené betonové pláže se tady střídají s oblázkovými, a v řadě starobylých městeček si můžete prohlédnout množství historických památek z nejrůznějších dob. Zejména města na kopcích nabízejí panoramatické výhledy po široké krajině a rovněž pohled na historii poloostrova. Je to třeba Pazin, který je atmosférou středověku nebo Pula, kde najdeme nejznámější antický Amfiteátr, který dodnes slouží kulturním akcím.

Blízkost Itálie a úzké ekonomické propojení dalo pobřežním městům silný italský nádech. Téměř všichni obyvatelé Istrie mluví plynně italsky a můžete zde nalézt více specialit z Itálie než z Chorvatska. V letech po poslední válce tvořili v červenci a srpnu hlavní klientelu Italové, kteří přerušili proud návštěvníků z Anglie a Německa. Mimo hlavní sezónu se turistický ruch zklidňuje a dává nám možnost vychutnat si římské zříceniny, staré benátské přístavy, pevnosti, vinice na pobřeží i města istrijského vnitrozemí.

Mezi městy Pula a Rovinj se v délce sedmi kilometrů rozkládá souostroví Brijuni, které je jedním ze 7 chorvatských národních parků. Vyskytují se zde vzácné rostlinné a živočišné druhy, rovněž množství historických památek antického, římského a raně byzantského období. Součástí parku je také zoologická zahrada s exotickými zvířaty.

Poloostrov Istrie je ideálním místem pro rodinnou dovolenou, strávenou u moře v některém z vyhlášených letovisek. Různorodá členitost krajiny nabízí také prožití aktivní dovolené, na své si přijdou např. vyznavači cykloturistiky. Ideálním obdobím pro cykloturistiku jsou jarní a podzimní měsíce, kdy se teplota vzduchu pohybuje v rozmezí 15 – 22 oC.

Istrie nepatří k celoročně využívaným středomořských rekreačním oblastem. I přes mírné středomořské podnebí tu bývá celkem nepříjemná zima, zejména v době trvalejších dešťů. Na jaře se ale poloostrov změní v jedinečný barevný koberec a sytá zeleň luk a polí dává zapomenout na jejich drsný krasový podklad. Malebné vnitrozemí je navštěvováno turisty méně, avšak hornatá krajina, léčivé prameny, „ vinné “ stezky a středověká města postavená na kopcích z něj činí jedno z nejzajímavějších míst Chorvatska.

Ubytování na Istrii, apartmány, vily a domy na Istrii.

Levné ubytování v Chorvatsku.