Trogir

01.08.2011 11:43

Výletní městečko Trogir se nachází cca 27 km od Splitu a láká návštěvníky především díky historickým památkám a moderní pěší promenádě podél moře. V Trogiru si budete připadat  jako by jste se přesunuli o pár stovek let do minulosti, protože atmosféra zde na vás sálá všemi dostupnými směry. Díky tomuto jedinečnému historickému bohatství byl Trogir zapsán do světového dědictví UNESCO. Můžete navštívit veliké množství památek jako například kostel Jana Křtitele, kostel Sv. Barbory, ale hlavní dominantou, kterou nepřehlédnete, je pevnost Kamerlengo a její obranné věže, kam se za poplatek můžete podívat.

Trogir je původně malé městečko na malém ostrůvku spojené s pevninou kamenným mostem (nyní moderním zvedacím mostem + mostem dřevěným z hlavního parkoviště). Město se značně rozrostlo i na pevninu podél ostrova, ale historické centrum bylo zachováno. Při návštěvě Trogiru budete uchváceni především historií, starými opevněními a obrannými věžemi, na kterých je momentálně vybudovaná rozhledna či restaurace. Pokud zavítáte do Trogiru autem, je pro vás připraveno za menší poplatek veliké parkoviště před branami historického centra.

 

Trogir je především výletní městečko, a proto zde nehledejte úchvatnou přírodu, pláže a apartmány, nýbrž desítky obchůdků, restaurací či kaváren, které vás budou lákat především v odpoledních a nočních hodinách na hlavní promenádě a vy budete mít problém sehnat volný stůl. V trogirském přístavu občas zakotví větší výletní jachta se spoustou turistů, kteří rádi zavítají do místních restaurací na chutné dalmatské speciality a výtečná chorvatská vína. Většina návštěvníků, kteří jsou ubytováni v apartmánech, kempech či hotelích v nedalekém letovisku Seget Donji (4 km) a Seget Vranjica (6 km), využívá lodní taxi, které jezdí každou hodinu. Lodní taxi je ideálním dopravním spojením mezi Trogirem a jeho okolím a navíc je to nepochybně zážitek. Městečko Trogir je zkrátka místo, které musíte navštívit a na které budete dlouho v dobrém vzpomínat.

Ubytování v soukromí Trogir, apartmány, domy, vily u moře v oblasti Trogiru, Marina, Poljica, Seget Donji, Seget Vranjica, Sevid, Uvala Ljubljeva, Vinišće.